FAQ - Vanliga frågor

Q. När börjar kurserna?

Medstercirkelns kursspår startar alla dagar året runt.

Q. Jag har blivit underkänd på en modul. Vad gör jag nu?
Vid kursens slut ihop samtliga frågor, och på totalen ska man ha över 75% rätt för att bli godkänd. Det betyder att det finns utrymme att bli underkänd på flera moduler, men att man ändå kan bli godkänd på kursen som helhet. Det viktiga när man går våra kurser är inte antalet rätt, utan vad man lär sig. Därför öppnar vi upp för nya försök åt alla som mejlar oss (dock inte samma dag/vecka, eftersom man för att lära sig så mycket som möjligt inte ska lockas att hasta igenom frågorna); så mejla vilken kurs och modul det gäller på [email protected].

Q. [Barnmedicinkurserna] Är det en fördel att vänta med att anmäla sig till någon av kurserna tills ni börjar med modul 1?
Nej. Varje modul/kapitel är helt fristående. Det är viktigare att du kommer igång. Börjar du idag arbetar du 1 år framåt från nu och är sedan i mål. (Barnmedicin för Allmänmedicin 12 veckor. Samma sak här, börja vilken dag du vill och fortsätt i 12 veckor så har du gjort kursen).

Q. [Barnmedicinkurserna] Om man blir sjuk eller inte hinner en vecka, vad händer då?
Vi har återkommande uppsamlingsveckor två gånger per termin samt att längre jul och sommarlov där det går bra att läsa ifatt. Får du ändå problem, mejla oss. Vi löser det mesta.

Q. Jag har anmält mig, men har inte fått något mejl.
Det tar någon till några dagar innan vi har registrerat dig i systemen. Titta i skräpposten, ibland hamnar det där. Hittar du det ändå inte? Mejla oss på [email protected]

Q. Får man något intyg?
När du har gått klart kursen får du ett intyg per mejl. Är du ST-läkare så får du det på socialstyrelsens mall för kursintyg.

Q. Behålls mina svar när jag lämnar hemsidan?
Ja, dina svar sparas och du kan när som helst gå tillbaka och läsa igenom frågorna igen. Kurserna har ingen tidsbegränsning, logga in när du vill.

Q. [Barnmedicinkurserna] Hur lång tid tar det?
Det är olika för de olika kurserna, och förstås lite olika beroende på hur snabb du är. Se respektive kurs sida för info.

Q. [Barnmedicinkurserna] Kan jag göra kursen på arbetstid?
Kurserna är tänkta att kunna göras inom ramen för flexklockan. Men du måste först förankra det med din närmsta chef. Olika kliniker har valt olika lösningar. En lösning är att man får göra kursen fritt på ledig dag, registrera efteråt i flexsystemet, och flexa ut den dag det lämpar sig. En annan lösning är att komma överens om en schemalagd ledig dag var 4:e vecka. Vill man betala kursen själv och göra den helt på sin fritid är det förstås ingen som kan ha några synpunkter.

Q. Vad är fördelen med en onlinekurs kontra en traditionell kurs?
Du slipper resa. Du kan göra kursen var som helst, när som helst, på bussen, i mobilen, hemma, när det är lugnt på jobbet. Du får tips och möjlighet att diskutera med flera hundra kollegor runt om i landet via diskussionsforumen.

Q. [Barnmedicinkurserna] Jag är chef. Vad vinner min klinik på att någon går era kurser?
Din personals kunskap blir både djupare och bredare. I slutändan bör det ge högre vårdkvalitet för patienten. Kurserna torde också vara ett bra sätt att behålla och inspirera personal, inte minst sjuksköterskekåren. Vi använder samma grundbok både för läkare och sjuksköterskor och hoppas därmed att det ska underlätta samtalet över yrkesgrupperna när personalen får en gemensam kunskapsbas. En onlinekurs som den vi erbjuder är mycket kostnadseffektivt för arbetsgivaren. Ingen restid. Ingen resekostnad. Ingen boendekostnad. Minimalt produktionsbortfall. Minimal lönekostnad. Låg kursavgift i jämförelse med traditionella kurser.

Q. Jag har fått ett krångligt användarnamn. Kan jag byta det?
Absolut! Klicka på Mitt konto uppe till höger, där kan du byta lösenord.

Q. Jag kan inte logga in – vad gör jag för fel?
Hör av dig till oss på [email protected] så hjälper vi dig så snart som möjligt!

Q. Jag har glömt mitt användarnamn. Vad gör jag?
Testa att logga in med din mejladress.

Q. Jag har glömt mitt lösenord. Vad gör jag?
Här kan du byta till ett nytt lösenord. Vill du byta innan du glömmer kan du göra det på Mitt konto.

Q. [Barnmedicinkurserna] Jag vill översätta boken “Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer” till svenska. Hur gör jag?
Lättast är att använda webbläsaren Chrome och via den öppna online-versionen av boken på studentconsult.inkling.com. Högerklicka. Välj översätt till svenska. Om du använder en annan webbläsare – googla – det finns översättnings-plugins för samtliga webbläsare.