Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik (Pediatrikcirkeln)

Häng med att på ett roligt och utvecklande sätt träna upp dina barnmedicinska färdigheter! Under ett år ägnar vi ett par timmar varje vecka åt inläsning, fall och diskussioner tillsammans med kollegor från hela landet. Vill du göra kursen i din egen takt går det utmärkt. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C14.

Kurslängd: Cirka 120 h.
Målgrupp: ST-läkare inom pediatrik.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett kursintyg på socialstyrelsens blankett.
Kostnad: 6990:- per år. En månads uppsägningstid.

Se vår kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för ST-läkare i pediatrik – kurssprogram/lässchema.


Gratis Minikurser

Du får fri tillgång* till våra minikurser som ger ytterligare möjligheter till fördjupning med mer komplexa fall att lösa.

*Gäller alla anmälda efter 2022-04-12 då vi införde en prenumerationslösning med årsvis återkommande betalning. Hör av dig till [email protected] om du är anmäld innan 2022-04-12 men vill konvertera till en prenumeration och därmed få fri tillgång till minikurserna


Barnläkarna John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik har vi döpt till ”Pediatrikcirkeln för ST-pediatrik”. Den är till för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet, men efter ett tag brukar livets andra måsten komma emellan. Då är det dessvärre lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa vecka eller till aldrig.

Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att faktiskt få till det kontinuerliga lärandet. Det gör vi genom att erbjuda en struktur för läsningen i form av en läsecirkel (frivillig). Varje vecka får du ett antal verklighetsnära patientfall att lösa. Instuderingsfrågorna ges på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm.

Tidsupplägg

Arbetsinsatsen förväntas vara ca 1-3h/vecka i 40 veckor under 1 år. Du kan börja följa cirkeln när som helst, året runt. Du hoppar alltså helt enkelt in där kursen befinner sig just nu och följer med under ett år. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt – men en ny årsavgift tas ut för varje extra år. Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Men som sagt, beroende på studievana behöver du sätta av cirka 1-3h/vecka under våra 40 kursveckor. 

Delta aktivt i diskussionsgruppen

Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare. Det är en viktig del av kursen och den är öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Forumet modereras av Barnläkaren och Medsters grundare John Terlinder. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter och se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Lipus-certifirerat kursintyg

Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20200032).


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik, Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer också en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Online-versionen har en bra sökfunktion så att du lätt kan hitta det du vill veta mer om.

Boken siktar mot tidig ST-nivå, men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas. Den är också perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utanför sitt specialområde. Boken är skriven på lättläst engelska, men efter behov kan man få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Till dig som är studierektor

Pediatrikcirkeln kan med fördel användas vid de veckovisa ST-utbildningar som många kliniker runt om i landet har. Titta i kursprogrammet/lässchemat, då kan du se under vilka veckor dina deltagande ST-läkare läser om ett specifikt område. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C14.


Sagt om kursen

“Ett sånt bra initiativ!”

“Jättebra att det går att göra vid tillfällen som passar en själv.”

“Jag tror väldigt starkt på detta upplägg.”

“Lärorikt, kul, extra motivation till egen studietid.”

“Får mig att ta ansvar för min regelbundna teoretiska utbildning.”

“Bra inläsningsschema. Mycket bra föreläsningar och diskussioner.”

“Jag gillar quizen efter varje kapitel. De har både motiverat mig att läsa extra noga och varit bra för att utvärdera vad jag lärt mig och vad jag behöver läsa på mer om.”

“Bra att få presenterat bra kunskapskällor som till exempel Medscape, artiklar osv. Bra att få utförliga svar med länkar.”

“Superbra idé och superbra kurs. Saknar nästan att ha piskan att läsa nu när kursen är över!”

“Bra kurs och välgjorda frågor, bra jobbat!”

“Så glad att jag hoppade på kursen! Har fått till regelbunden inläsning! Samt haft bra argument till att få schemalagd inläsningstid eftersom jag i och med kursen kan bevisa att jag studerat!”

“Bra med en kurs som täcker så många olika ämnen!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,4 av 5 poäng.


Är du medlem i barnläkarföreningen för unga (BLU)?
Då får du 2000:- i rabatt första året. Ange rabattkod “BLU” vid anmälan.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

Kursinnehåll

Visa alla
1 av 2
Du är ännu inte registrerad
6990:- per år

Kurs Includes

  • 32 Lektioner
  • 47 Avsnitt
  • 41 Test
  • Kurs Certificate

Kommentarer