Barnmedicin för neosjuksköterskor

Välkommen till en kurs som ger sjuksköterskor med inriktning mot neo fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet. Genom kursens gång kommer du att öka din förmåga och förstå varför utredningar görs och varför man väljer olika behandlingar. På så sätt kommer du bli en starkare teammedlem och kunna bidra till teamets medicinska kvalitet. Kursen är inriktad på medicinsk fördjupning, ej omvårdnad.

John Terlinder, Barnläkare, presenterar kursen.

Kursen är en förkortad version av vår ordinarie “Barnmedicin för sjuksköterskor”. I denna kurs har vi företrädesvis lagt upp neo-fall för respektive område. Fortfarande är dock basen att man går igenom “hela fältet”, då neo barnen precis som alla barn kan drabbas av hälsoproblem från alla organsystem.

Kurslängd: Cirka 80 h.
Målgrupp: sjuksköterskor.
Kursledare: Barnläkare, barnsjuksköterskor mfl.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för sjuksköterskor – kursprogram/lässchema.


När du vill – var du vill

Du kan börja kursen när du vill, vilken dag du vill, året runt. Varje vecka avhandlas nämligen ett självständigt ämne; det betyder att om du vill börja imorgon, så startar du med denna veckas ämne och fortsätter sedan ett år framåt och kommer då ha gått igenom samtliga ämnen i kursen. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 2 – 3 h/vecka i 40 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt.

Examination

Varje vecka gör du ett antal instuderingsfrågor. Det krävs 80% rätt för att få godkänt på varje vecka. Men var inte orolig, klarar du inte instuderingsfrågorna, så får du ett nytt försök direkt. När du har klarat kursen får du ett intyg om genomgången kurs.


Kurslitteratur

Du bör använda EN av följande böcker som kurslitteratur i den här kursen.

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår främst från den här prisbelönta, brittiska lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken ersätter den traditionella översiktsföreläsningen. Genom att läsa motsvarande kapitel så får du på cirka 20 minuter en bra och pedagogiskt översikt samt uppfräschning av ämnet. Boken är på engelska, men det går att använda Google Translate i online-versionen för att få en hjälplig svensk översättning.

Köp boken här: Barnmedicin av Katarina Hanséus, Hugo Lagercrantz, Tor Lindberg

Tycker man att det är alltför svårt med Engelska, går det också att ta sig fram genom att läsa den svenska boken ”Barnmedicin” (men den är inte riktigt lika heltäckande och frågorna hänvisar ibland till specifika bilder i Lissauer)

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

Kursinnehåll

Visa alla
1 av 2
Du är ännu inte registrerad

Kurs Includes

  • 32 Lektioner
  • 53 Avsnitt
  • 44 Test
  • Kurs Certificate

Kommentarer