Kursen riktar sig till dig som är färdig distriktsläkare och önskar fräscha upp dina kunskaper i barnmedicin. Utbildningen passar också dig som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik. Distriktsläkaren Martin Lägervik och barnläkaren John Terlinder är kursledare.

Kurslängd: Cirka 40 h.
Målgrupp: Distriktsläkare och ST-läkare i allmänmedicin.
Kursledare: Martin Lägervik, distriktsläkare & John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomgången och godkänd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om delmål C6.


Distriktsläkare Martin Lägervik och barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen ger en bred genomgång av det pediatriska fältet och uppfyller SOSFS 2015:8 Allmänmedicin Delmål C6. Vid kursens slut kommer du ha tillägnat dig fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet och på så sätt bättre kunna utreda och behandla barn du träffar på din vårdcentral. Materialet motsvarar ungefär en veckolång SK-kurs och passar till exempel ypperligt att göra under pågående randning i pediatrik.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Vi rekommenderar däremot att följa med i vårt lässchema/kursprogram. Då läser du varje vecka angivna kapitel och tittar på de svenska föreläsningarna samt gör de tillhörande pedagogiska instuderingsfrågorna som är anpassade för allmänmedicin. Beroende på studievana behöver du sätta av cirka 3-4 h/vecka och blir då klar efter 10 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa läsecirkeln är frivilligt.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för allmänmedicin – kursprogram/lässchema.

Kombinera två kurser till rabatterat pris

Genom vårt paketpris kan du välja till kursen Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare, som avhandlar svenska BHV/BVC och bygger på Rikshandboken-BHV. Den innehåller föreläsningar av distriktsläkare, barnläkare, BVC-sköterska och barnlogoped samt avsnitt om psykologens och dietistens roll på BVC. Du tar dig igenom avsnitt om barnets tillväxt, vaccinationer, socialtjänst och vanvård spritt under kursen. Utbildningen är därmed ett alternativ/komplement till de BVC-kurser som ges live.

Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare kostar 3 999:- om du går den enskilt, men går du den i samband med den här fördjupningskursen (Barnmedicin för allmänmedicinare) blir tilläggskostnaden endast 2 000:-

Ta mig till paketpriset:
Barnmedicin för allmänmedicin + BHV-kurs.


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik, Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-versionen har även bra sökfunktion och vid behov kan man få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Under kursens gång återkommer vi även till de olika avsnitten i Riskhandboken-bhv.se. Rikshandboken i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell, kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling. Den innehåller också metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.


Sagt om kursen

“Mycket bra kurs. Stort tack!”

“Stort tack! Jättebra kurs. Jag ska rekommendera kursen till mina kollegor.”

“Bra att kunna lägga upp kursen i sitt eget tempo.”

“Bra upplägg med video kombinerat med läsning och efterföljande kunskapskontroll med blandade frågor.

“Kursen var mycket intressant, lärande. Har redan rekommenderat kursen till mina kollegor.”

“Mycket smidigt att kunna studera när det passar. Exempelvis när det varit lugnt på akutmottagningen har jag kunnat läsa lite. Bra att kursen täcker så stor del av ämnet pediatrik.”

“Bra quiz med detaljerade svar. Finns ett utrymme för reflektion på varje kapitel.”

“Bra med upplägget (att få hjälp att strukturera upp studietiden). Kapitel och frågor var anpassade till allmänmedicin-ST vilket gjorde att det inte kändes överkurs. Bra med intervjuer och illustrerade filmer (för att belysa t.ex. språkstörning, reflexer m.m.).”

“Bredd, täcker många områden.”

“Många ämnen som är högaktuella berörs. Relevant!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4 av 5 poäng.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

Kursinnehåll

Visa alla
1 av 2
Du är ännu inte registrerad

Kurs Includes

  • 33 Lektioner
  • 26 Avsnitt
  • 31 Test
  • Kurs Certificate