Sjukdomsförebyggande arbete för ST-läkare

Under denna tvådagarskurs får du en genomgång av de vanligaste folkhälsosjukdomarna idag, med särskilt fokus på svenska förhållanden. Det yttersta målet för kursen är att du å ena sidan skall få en gedigen teoretisk bas om vad hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är, men också konkreta tips på metoder och samtalsfärdigheter som du kan få nytta av och tillämpa i ditt dagliga arbete med dina patienter.

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: ST-läkare.
Datum: 29 – 30 november 2021 och 4 – 5 maj 2022.
Kursledare: Eva-Lotta Blomqvist, folkhälsovetare.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den är kursen” omdirigerar vi dig till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
Vi tittar på den färskaste statistiken som visar hur hälsoläget i den svenska befolkningen är idag. Detta ger oss en bra bas för vad och vilka saker vi bör arbeta med, och varför. Vi tittar dessutom på evidensen som finns för att arbeta med olika sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande metoder.

En av metoderna är samtalet som verktyg. Det används för att nå patienten och få till nödvändiga livsstilsförändringar hos patienter som är i riskzonen för olika sjukdomar. Vi går därför på denna kurs översiktligt igenom MI, det vill säga Motiverande samtal, som metod för att samtala med patienten om livsstilsförändringar. Vi kommer även att öva på att använda denna metodik och kursen har således en såväl teoretisk som praktisk inriktning.

Kursen innehåller följande teman:

  • Evidensen som finns för arbete med sjukdomsförebyggande metoder
  • Lagstiftning och folkhälsopolitik
  • Samtalet som metod för bättre folkhälsa

Lipus-certifierat kursintyg
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.

  • Delmål b2 enligt SOSFS 2015:8
  • Delmål 21 enligt SOSFS 2008:17 för samtliga ST-specialiteter

Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Samtliga av deras utbildningar som riktar sig särskilt mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20210060)

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera till att börja med. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen kan du gå vid två tillfällen online under två heldagars aktivitet.

  • 29 – 30 november 2021 via Zoom
  • 4 – 5 maj 2022 via Zoom

Se hela kursprogrammet:
Sjukdomsförebyggande arbete för ST-läkare.


Möt inspirerande föreläsare

Eva-Lotta Blomqvist
Eva-Lotta är folkhälsovetare med examen från Karolinska Institutet. Hon har under sina yrkesår arbetat hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande med barn och ungdomar i både Sverige och Finland. Dessutom är hon även utbildad coach och MI-samtalsledare.

Vidare har Eva-Lotta jobbat som konsult inom ledarskap och kommunikation på ett av världens största utbildningsföretag Korn Ferry, och har utbildat hundratals ST-läkare på olika kliniska och icke-kliniska kurser.

Idag är Eva-Lotta konsult och föreläsare inom såväl medicin som ledarskap och kommunikation riktat till flera branscher.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört över 900 utbildningar, såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer.

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
[email protected]
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Toppenkurs med en underbar och engagerad föreläsare som verkligen inspirerar, lyssnar in och ger konkreta råd! Rekommenderar varmt!”

“Kursledaren visade ett stort engagemang och kunskaper som förmedlades på ett pedagogiskt sätt vilket gjorde kursen ännu mer intressant. Tack!”

“Skärpt kursledare med förmåga till saklig, tydlig genomgång av stundtals omfattande material och även skicklig hantering av gruppdiskussioner.”


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

Du är ännu inte registrerad

Kurs Includes

  • 6 Lektioner
  • 26 Avsnitt
  • Kurs Certificate

Kommentarer